Satul Caraorman și Ruinele fabricii de sticlă

O AVENTURĂ UNICĂ ÎNTR-UN COLȚ UITAT ÎN INIMA DELTEI

CARAORMAN, SATUL UITAT

Dacă vrei să te aventurezi într-o adevărată expediție unică în inima Deltei Dunării, trebuie să ajungi în satul botezat de turci Caraorman, pentru a desemna Pădurea Întunecată. Numele provine de la kara orman, care în limba turcă înseamnă codru negru și care face referire la pădurea de stejari seculari cu același nume, pe care satul o adăpostește pe teritoriul nordic. Pădurea Întunecată sau neagră din satul Caraorman este o rezervație naturală de stejari seculari, arie protejată desfășurată pe o suprafață de 2250 de hectare și desemnată rezervație a biosferei în patrimoniul mondial al UNESCO. 

poza cu cai salbatici in padurea caraorman

SATUL UITAT DE LUME

Satul pescăresc Caraorman e situat în inima Deltei, în comuna Crișan din județul Tulcea, între brațele Sulina şi Sfântul Gheorghe, pe grindul cu același nume (grindul Caraorman). E un sat mic, uitat de lume, care oferă turiștilor o aventură unică, pe trasee neobișnuite cu drumuri neasfaltate. Satul Caraorman păstrează tradiția caselor cu acoperișuri de stuf și grădini mari. Localnicii de diferite etnii (români, ucraineni și lipoveni) se ocupă în principal cu pescuitul și creșterea animalelor. Poți descoperi farmecul satului Caraorman printr-o plimbare cu unul din vechile camioane de armată rusești din sat.  

RUINELE FABRICII DE STICLĂ

Ruinele fabricii de sticlă din Caraorman stau mărturie abandonului proiectului comunist de exploatare a nisipului cuarțos pentru fabricarea sticlei și utilizarea acestuia în metalurgie, la care s-a renunțat odată cu venirea Revoluției. Dacă unii localnici desconsideră ruinele fabricii de sticlă din Caraorman ca fiind respingător de înfiorătoare, acestea sunt apreciate pentru nota distinctivă ce o dau satului, de către turiștii pasionați de locații tradiționale și originale în Delta Dunării.

ruinele fabricii de sticla caraorman

Ruinele fabricii de sticlă și construcțiile degradate ale celor șase blocuri ridicate pentru muncitorii acesteia se întind pe câteva hectare, chiar la intrarea în satul Caraorman. Scheletele construcțiilor abandonate de beton încep în apropierea malului, cu vaci, cai și câțiva măgari ce bântuie printre ruine, într-un tablou dezolant și cinematografic. Istoria locurilor spune că satul Caraorman e situat pe cel mai mare depozit de nisip fin de origine marină din Europa. 

Proiectele de demolare a relicvelor nu au fost niciodată finalizate, reducându-se doar la câteva hale și la golirea fabricii de toate utilajele, care nu au apucat să fie utilizate, deși erau de ultimă generație la vremea achiziției în comunism. În prezent, localnicii mai speră la ecologizarea zonei, prin demolarea tuturor construcțiilor dezafectate și refacerea ecosistemului. 

Satul Caraorman este renumit pentru Pădurea Întunecată de stejari seculari, dunele mișcătoare de nisip, Stejarul îngenuncheat (bătrân de peste 400 de ani), Fântâna Vânătorilor (reproducere din beton și mozaic a Mesei tăcerii lui Brâncuși), plaja din Caraorman și locurile de pescuit sportiv din apropiere. 

Însă, pentru a ajunge la punctele de interes turistic ale naturii, trebuie să traversezi zona abandonată a ruinelor fabricii de sticlă, care mărginește drumul de la debarcader spre centrul satului. Poți să angajezi un ghid local – pentru acces, transport și informații neprețuite despre fiecare pas al călătoriei tale. 

În sat, transportul local se face cu mașini și cu tractoare cu remorcă, ca într-un safari românesc pe dunele de nisip. Pe canale, te vei bucura de păsările emblematice ale Deltei Dunării, printre care: pelicani, egrete, lebede, cormorani, stârci, sitari de mal, nagâți, fluierari, chirele sau șoimii rândunelelor.

Canalul Crișan-Caraorman, parte a aceluiași proiect industrial de exploatare pe scară largă a dunelor de nisip din apropierea satului Caraorman (început în anul 1979), măsoară peste 80 de metri în lățime și este cel mai larg canal din Deltă. Iubitorii de pescuit și pescarii sportivi vor afla că traseul canalului are porțiuni delimitate unde se prind anumite specii de pești: avat, biban, șalău, somn, crap, știucă, plătică, caras, roșioară etc. 

Contactează-ne

Suntem aici pentru tine

    Oaza ta de relaxare în Delta Dunării

    Hotel New Lebada Resort Delta Dunarii