Pădurea Caraorman și Stejarul Îngenuncheat

REZERVAȚIE A BIOSFEREI DELTEI DUNĂRII

PĂDUREA CARAORMAN

Pădurea Caraorman, cunoscută și sub denumirea de Pădurea Întunecată sau Pădurea Neagră (după traducerea numelui ”kara orman” din limba turcă) este o rezervație naturală strictă, declarată arie de interes național din anul 2000. Pădurea Caraorman se desfășoară pe o suprafață de 2250 ha, în partea central-nordică a Deltei, pe teritoriul de nord al satului Caraorman, în comuna Crișan, județul Tulcea. Rezervația naturală a Pădurii Caraorman este inclusă în patrimoniul mondial al UNESCO, ca rezervație a biosferei, parte din Parcul Național Delta Dunării.

Masa de piatra cu scaune din padurea caraorman

Rezervație naturală în Delta Dunării

Pădurea Caraorman ocupă partea de sud a grindului Caraorman. Zona centrală a grindului este reprezentată de dunele de nisip de origine marină, lipsite de vegetație și cu un aspect deșertic, care prin mobilitatea vântului pot ajunge la înălțimea de 7-9 metri. Acestea sunt protejate ca fiind cele mai dezvoltate dune de nisip fin din România, populate, surprinzător, de șacali. Grindul Caraorman este situat în inima Deltei Dunării și face parte, alături de grindul Letea, din cordonul inițial de nisip care a blocat golful Tulcea acum 8000 de ani, transformându-l originar în lagună, iar mai târziu în Delta Dunării.  

Accesul la Pădurea Caraorman se face din sat – și deși traseul poate fi parcurs și pe jos, e recomandabil să apelezi la serviciile unui localnic, pentru a te însoți cu mașina sau cu tractorul cu remorcă. Declarată în 1940 – monument al naturii, Pădurea Caraorman este o pădure de stejari înalți de peste 30 m, în amestec cu frasini, plopi, arbuști, desișuri de papură și stuf, specii ierboase, vegetație cățărătoare de liane și plante agățătoare de iederă, hamei, curpen și viță de vie sălbatică. 

Sub acest aspect subtropical, pădurea luxuriantă Caraorman adăpostește caii sălbatici din Deltă, precum și vulturii codalb (Haliaeetus albicilla), una dintre cele mai mari păsări de pradă din Delta Dunării, o specie protejată de lege. Renumită pentru dunele mișcătoare și stejarii seculari, rezervația Pădurea Caraorman își cucerește turiștii și cu găzduirea corbului comun (Corvus corax) și a ciocănitorii negre (Dryocopus martius), a vidrei (Lutra lutra) sau a iepurelui sălbatic (Lepus capensis).

STEJARUL ÎNGENUNCHEAT

Stejarul Îngenuncheat din Pădurea Caraorman este un exemplar celebru al speciei Quercus robur, ajuns la o vârstă uluitoare de peste 400 de ani și la o circumferință de 4 m. Este cel mai mare stejar din Delta Dunării, al cărui nume e inspirat din aspectul crengilor întinse până la pământ, înfipte în nisip și în jurul căruia s-au conturat mai multe legende locale. 

Stejarul ingenuncheat Padurea Caraorman

În esență, legenda Stejarului Îngenuncheat spune povestea de dragoste, de acum câteva veacuri, dintre frumoasa fiică a unui român stabilit în Crișan și un războinic cazac, vestit pentru vitejia sa. Familiile acestora trăiau în armonie, însă pregătirile de cununie stăteau sub amenințarea răzbunării unui turc, căruia – înainte de a-şi da inima cazacului viteaz, fiica românului îi refuzase cererea în căsătorie. Astfel, vânând momentul potrivit, turcul și câțiva semeni de-ai săi au reușit să fure viitoarea mireasă și să se ascundă în Pădurea Neagră. Cu ajutoare, cazacul cel viteaz a dat de urma tâlharilor și a pornit o luptă pe viață și pe moarte, pentru a-și salva mireasa. Îngenuncheați și cerând îndurare, turcii au fost uciși până la ultimul. A urmat o nuntă ca-n povești, iar în scurt timp, pe locul vărsării de sânge, a răsărit lăstarul unui stejar neobișnuit – Stejarul Îngenuncheat. 

În preajma Stejarului Îngenuncheat se află locul cunoscut sub numele de Fântâna Vânătorilor, care reprezintă o reproducere (din beton și mozaic) a sculpturii Masa tăcerii, de Constantin Brâncuși. 

Dacă alegi să faci o călătorie senzorială spre Stejarul Îngenuncheat din Pădurea Caraorman, aceasta îți va fi inițiată de experiența satului Caraorman. Un loc autentic în inima Deltei și unul dintre puținele sate care și-au păstrat farmecul de pe vremuri. Te așteaptă ospitalitatea localnicilor și bucătăria tradițională pescărească, specifică ucrainienilor din sat. 

Contactează-ne

Suntem aici pentru tine

    Oaza ta de relaxare în Delta Dunării

    Hotel New Lebada Resort Delta Dunarii