Lacul Razelm și Insula Popina

CEL MAI MARE LAC ȘI SINGURA INSULĂ STÂNCOASĂ DIN ROMÂNIA

LEGENDA LOCALĂ A LACULUI RAZELM

Lacul Razelm sau Razim e cel mai mare lac din România, un liman de apă dulce, situat în sudul Deltei Dunării, în județul Tulcea, în apropiere de litoralul Mării Negre. Înainte de anii 1980 și de îndiguirile comuniste ce au urmat, complexul lagunar Razelm comunica cu Marea Neagră prin gurile Periteașca și Portița, fiind accesibil peștilor marini pentru reproducere, ca să își depună icrele. După închiderea celor două guri cu diguri, laguna a devenit un lac de apă dulce – alimentat de Dunăre, prin brațul Sfântu Gheorghe și canalele desprinse spre sud: Dranov și Dunavăț. 

Lacul Razelm

Lacul Razelm este o întindere de apă spectaculoasă și sălbatică, de circa 415 km² și cu o adâncime maximă de 2,80 metri. Cu toate acestea, legenda locală spune că lacul Razelm este blestemat. De-a lungul timpului, poveștile localnicilor zonei au în centru enigma acelora care, în mod misterios – nu au mai reușit să iasă la mal, odată ieșiți pe lac. Curiozitatea turiștilor de a descoperi frumusețea lacului Razelm culminează cu vizitarea de la distanță a insulei Popina. Aceasta este o zonă strict protejată din Rezervația Biosferei Delta Dunării, situată în nordul lacului Razelm. 

COMPLEXUL RAZELM-SINOE

Numit și marea cu apă dulce, lacul Razelm face parte din Complexul Razelm-Sinoe sau Complexul Razim-Sinoie, situat la sud de Delta Dunării, pe o suprafață de 1.145 km². Complexul este componentă a Rezervației Biosferei Delta Dunării și Arie de Protecție Specială Avifaunistică, alături de Delta Dunării. Complexul Razelm-Sinoe este format în proporție de aproximativ 85% din lacuri – de tip lagunar (printre care și lacul Razelm), de tip limanic și lacuri cuprinse între grinduri – desfășurate pe 863 km².

Complexul Razelm-Sinoe

Complexul Razelm-Sinoe reprezintă unicele lacuri litorale salmastre din România. Acestea sunt lacuri cu salinitate redusă, rezultate din amestecul de apă dulce și apă sărată, prin legătura atât cu Dunărea, cât și cu Marea Neagră. În prezent, complexul Razim-Sinoie e împărțit în cele două unități: unitatea Razim cu lacurile Razim, Golovița, Zmeica și Babadag (Tauc și Topraichioi) – izolate de mare și unitatea Sinoe cu lacurile Sinoe, Nuntași și Tuzla – în legătură cu marea, printr-un stăvilar. 

PEISAJUL ȘI FAUNA LACULUI RAZELM

Peisajul lacului Razelm te va cuceri cu apa curată și caldă, aerul curat și prezența păsărilor. Vegetația e specifică Deltei Dunării și e bogată în stufăriș dens, nuferi albi și galbeni, sălcii, specii acvatice de rizac și ciulini de baltă. Lacul Razelm adăpostește o mare varietate de specii comune de pești, precum și peștii de apă dulce – Cega (printre cei mai mici sturioni) și Viza (specie amenințată cu dispariția în țara noastră). În desișurile malurilor pot fi zărite vidre (mamifere carnivore semiacvatice, de culoare castanie-roșcată) și enoți (animale sălbatice asemănătoare cu câinii, care au blana prețioasă). 

Rate Sat Mila 23

Activități pe lacul Razelm

Dacă te aventurezi într-o plimbare cu caiacul pe întinderea lacului Razelm, vei simți entuziasmul și relaxarea acestui sport lent, chiar dacă îl încerci pentru prima dată. Plimbările cu caiacul sunt tot mai populare în ultimii ani, oferind turiștilor libertatea de traversare și explorare a apelor, pentru o experiență completă a naturii. În perimetrul lacului Razelm te mai poți bucura de partide de pescuit sau de înotul în apă caldă și curată, adâncimea maximă nedepășind 3 metri.    

Cetatea Argamum de la Capul Doloșman

Capul Doloșman este o faleză calcaroasă de 3 km – arie protejată, rezervație naturală strictă de tip avifaunistic, floristic și faunistic. Acesta cuprinde cetatea Argamum și malul stâncos, înalt și abrupt. Cetatea Argamum (Orgamè în greaca antică) este un sit arheologic și cea mai veche așezare din România – atestată de la începutul secolului al VI-lea î.e.n..Ruinele Cetății Argamum se întind pe faleza Capului Doloșman, în estul Lacului Razelm. 

Localizată pe teritoriul comunei Jurilovca, Cetatea Argamum se desfășoară pe o suprafață totală de aproximativ 100 de hectare. Îngropată sub pământ în cea mai mare parte, cetatea Argamum poate fi vizitată prin ruinele ce au mai rămas din ea – o poartă, câteva străzi, basilici paleocreștine și zidul de apărare.

INSULA POPINA DE LA LACUL RAZELM

Insula Popina este zonă strict protejată din Rezervația Biosferei Delta Dunării și singura insulă stâncoasă și pelagică din România. Situată în nordul lacului Razelm, insula Popina domină de la înălțimea de 47 m, pe o suprafață de 98 hectare, cu câteva izvoare termale pe țărmul nordic. Insula Popina se află în județul Tulcea, la o distanță de 500 m de satul Iazurile.

Fauna Insulei Popina

Fauna insulei Popina se remarcă prin prezența a circa 200 de specii de insecte și a unor rarități de nevertebrate ca păianjenul veninos Văduva Neagră (Latrodectus tredecimguttatus), miriapodul gigant (Scolopendra cingulata) și cosașul Isophya dobrogensis – specie endemică (trăiește doar pe acest teritoriu). De asemenea, pe faleza calcaroasă a insulei trăiește șarpele de apă (Natrix tessellata) – un șarpe neveninos, de peste 1 metru lungime, cu spatele galben-cenușiu și pete pătrate închise la culoare, care îi dau aspectul unei table de șah.

Insula Popina este loc de cuibărit, popas, hrănire și odihnă pentru 130 de specii de păsări (dintre care 17 specii cuibăritoare), printre care: Privighetoarea roșcată (Luscinia megarhynchos), Ciocârlia de Bărăgan (Melanocorypha calandra), Presura cu cap negru (Emberiza melanocephala), Vânturelul roșu (Falco tinnunculus), Călifarul alb (Tadorna tadorna) și Călifarul roșu (Tadorna ferruginea). Vegetația insulei Popina abundă în stufărișuri, rogozuri și nuferi. 

Călătoria gastronomică pe lacul Razelm

În vizita ta pe lacul Razelm, onorează-ți călătoria cu gastronomia locală a restaurantelor lacustre. Ospitalitatea locului, peștele proaspăt în rețete tradiționale și varietatea meniurilor pescărești sau internaționale – te vor lăsa să pleci acasă cu o experiență completă în Delta Dunării.

Contactează-ne

Suntem aici pentru tine

    Oaza ta de relaxare în Delta Dunării

    Hotel New Lebada Resort Delta Dunarii