Plaja sălbatică Perișor

OBIECTIV TURISTIC ÎN PELERINAJUL TĂU PRIN DELTA DUNĂRII

SĂLBĂTICIA ȘI UNICITATEA PLAJEI PERIȘOR

Plaja Perișor se numără printre ultimele plaje sălbatice ale Europei, un țărm îngust al Mării Negre – de doar câțiva metri, acoperit cu nisip dur ce bate în alb și cu depuneri impresionante de scoici, de diferite mărimi. Plaja Perișor se află între două arii strict protejate din Rezervația Biosferei Deltei Dunării, interzise vizitatorilor și turismului: Sacalin-Zătoane și Periteașca-Leahova. Astfel, accesul pe plaja Perișor se face prin ambarcațiuni pe canalele Deltei Dunării și este monitorizat de către Administraţia Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării (ARBDD), în vederea respectării regulilor de vizitare a zonei. 

Explorarea plajei Perișor

Sălbăticia și unicitatea plajei Perișor atrage turiștii pasionați de explorări în pustietate, însă aceștia trebuie să fie informați pe condițiile și responsabilitățile vizitei lor. Avertismentele Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării (ARBDD) atenționează vizitatorii insulei asupra pericolului nerespectării traseelor turistice aprobate, din cauza prezenței șacalilor și a viperei de stepă (Vipera ursinii moldavica). Cea mai mare populație de vipere se întâlnește în zona Perișor-Periteașca. 

Explorarea plajei Perișor te va aduce aproape de o altă față a Mării Negre. Culoarea străvezie a mării trădează lipsa algelor, iar avansarea de pe țărm se face printr-o adâncire treptată. Deși în ultimii ani e vizitată de un număr tot mai mare de turiști, plaja Perișor rămâne o destinație mai puțin aglomerată și mai liniștită, dar nerecomandată campării peste noapte.

Nisipul alburiu amestecat cu scoici, cântecul păsărilor, prezența cailor sălbatici și a mai multor barăci abandonate, precum și lipsa oricăror facilități turistice (terase sau chioșcuri, umbrele sau șezlonguri) – dau o notă aparte de autenticitate plajei Perișor, pe câțiva kilometri. O cherhana părăsită, dărăpănată și parțial cufundată în mare, amintește de vremuri ale civilizației în care servea la primirea, sortarea, prepararea, conservarea, depozitarea și transportarea peștelui.

CUM AJUNGI LA PLAJA PERIȘOR?

La plaja Perișor ajungi pe calea apei, pe canalele Deltei Dunării, în excursii organizate de ghizi experimentați. Traseele includ scurte opriri în toate punctele de interes turistic și staționarea de câteva ore pe plaja Perișor. Accesul în Delta Dunării se face în baza unui permis de turist – la valoarea de 5 lei pentru accesul de 1 zi, 15 lei pentru un sejur de 7 zile și 30 lei pentru acces până la sfârșitul anului. 

Permisele Acces Turist în Delta Dunării

Permisele Acces Turist în Delta Dunării pot fi achiziționate online pe site-ul de permise ARBDD, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării (arbdd.abt.ro). Acestea sunt gratuite pentru elevi, studenţi, persoane cu handicap, pensionari, foşti deţinuţi politici, veterani de război și persoane fizice cu domiciliul în perimetrul Rezervației Biosferei Deltei Dunării sau în localităţile limitrofe. 

Plaja Perișor se află în județul Tulcea, unde Delta Dunării se întâlnește cu Marea Neagră – la o distanță de 30 de kilometri de localitatea Dunavăţu de Jos. Plaja Perișor e învecinată cu două zone protejate din Delta Dunării, considerată zonă-tampon între ariile strict protejate Sacalin-Zătoane și Periteașca-Leahov din Rezervația Biosferei Deltei Dunării. 

Dunavăţu de Jos este un sat vechi de pescari din comuna Murighiol, județul Tulcea și este localitatea cea mai apropiată de plaja Perișor. Aflat la o distanță de 46 km de Tulcea, satul Dunavăţu de Jos e renumit pentru deliciile culinare pescărești, partidele de pescuit pe canalele din zonă și explorările prin Deltă, până la insula Perișor. 

Traseul cu barca spre plaja Perișor pornește din Dunavăţu de Jos, prin mai multe canale (canalul Lipovenilor, Dunavăţ, Mustaca și Dranov) până să ajungă pe canalul Perişor. În capătul canalului, turiștii vor ajunge în câțiva metri pe tărâmul sălbatic al plajei Perișor. În funcție de numărul de ore de staționare, vizitatorii trebuie să fie pregătiți pentru vizitarea insulei și să își aducă tot necesarul de plajă, de la încălțămintea potrivită pentru nisipul amestecat cu scoici, până la răcoritoare. 

ARIILE PROTEJATE DIN VECINĂTATE

Cele două arii strict protejate ale Rezervației Biosferei Deltei Dunării din vecinătatea plajei Perișor sunt zona Sacalin-Zătoane la nord (spre brațul Sfântul Gheorghe) și zona Periteașca-Leahova la sud. Accesul pe aceste arii protejate este interzis vizitatorilor și este monitorizat de către Administraţia Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării (ARBDD). 

Arii Protejate

Aria Sacalin-Zătoane este arie protejată de 21.410 de hectare – parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării din anul 2000, care cuprinde și insula Sacalin. Aria protejată Sacalin Zătoane adăpostește și este loc de cuibărit, hrănire și odihnă pentru mai multe specii de păsări (migratoare, sedentare sau de pasaj). Pe insula Sacalin, între 229 de specii de păsări trăiesc și cele mai mari colonii de chire de mare (Thalasseus sandvicensis) și de pelicani creți (Pelecanus crispus) din România. 

Aria Periteașca-Leahova este arie protejată de 4.125 de hectare – inclusă în Parcul Național Delta Dunării (biosferei Deltei Dunării), tot din anul 2000. Rezervația naturală Periteașca-Leahova cuprinde grinduri și mlaștini nisipoase, insula Bisericuţa și lacurile Periteașca, Pahane-Rânec, Coșna, Leahova Mare și Leahova Mică. 

Aria Periteașca-Leahova adăpostește pentru hrănire, odihnă și cuibărit o varietate mare de păsări, printre care: gâștele cu gât roșu (Branta ruficollis), gârlițele mari (Anser albifrons) și gârlițele mici (Anser erythropus) – păsări de pasaj, pelicanii comuni (Pelecanus onocrotalus), pelicanii creți (Pelecanus crispus), călifarii albi (Tadorna tadorna), rațele mari (Anas platyrhynchos) – păsări acvatice sau pescăruşii râzători (Larus ridibundus) – păsări migratoare.

Contactează-ne

Suntem aici pentru tine

    Oaza ta de relaxare în Delta Dunării

    Hotel New Lebada Resort Delta Dunarii