Vărsarea Dunării în Marea Neagră pe brațul Sulina

PENTRU O EXPEDIȚIE COMPLETĂ ÎN DELTA DUNĂRII

VĂRSAREA BRAȚULUI SULINA ÎN MAREA NEAGRĂ

Brațul Sulina te ademenește cu o experiență unică pe ape, la vărsarea Dunării în Marea Neagră, în dreptul orașului Sulina. Jurnalul tău de călătorie nu poate rata traseul navigabil pe brațul Sulina, pentru o expediție completă în Delta Dunării – care s-a creat tocmai din interacțiunea dintre Dunăre și Marea Neagră, acum mai bine de 16000 de ani. Brațul Sulina este cel de-al doilea braț al Dunării, care s-a dezvoltat odată cu blocarea prin aluvionare a celui mai vechi braț, brațul Sf. Gheorghe. 

Rezervație naturală în Delta Dunării

Toate traseele emblematice ale paradisului verde, cu spectacolul coloniilor de păsări și bogăția florei, faunei și a ecosistemelor din Rezervația Biosferei Delta Dunării culminează cu vărsarea Dunării în Marea Neagră pe brațul Sulina. Locul în care apa dulce a celui de-al doilea fluviu ca mărime al Europei se întâlnește cu apa sărată a mării, creează o priveliște impresionantă – prin îmbinarea culorilor apelor și curenții de aer intenși.

Porțiunea navigabilă a brațului Sulina e fost prelungită în mare, printr-un ansamblu de diguri enorme paralele, construite până la o distanță de aproximativ 5 km de țărm. Acestea reprezintă Bara Sulina, prin care se evită colmatarea (astuparea) intrării pe Dunăre. În partea terminală a digului drept (spre mare) se găsește Farul Nou de la Sulina. Gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră pe brațul Sulina este printre cele mai vizitate, alături de celelalte două: Chirila și Sf. Gheorghe. 

Numit și canalul Sulina, acesta este cel mai drept și cel mai scurt (64 km) braț al Deltei Dunării. Situat în mijlocul Deltei, brațul Sulina este regularizat (amenajat) și canalizat pentru navigația vaselor maritime cu un pescaj de până la 7 m (pescajul reprezintă adâncimea de cufundare a unei nave). Lucrările de inginerie hidrotehnică de amenajare și adâncire pentru navigație a canalului Sulina, care au făcut Dunărea navigabilă, au fost efectuate de iluștrii ingineri ai Comisiei Europene a Dunării (Sir Charles Augustus Hartley, John Stokes, Karl Henrich Leopold Kühl și Charles Gordon), între anii 1857-1907. 

În prezent, lucrările deosebit de complexe ale regularizării Dunării pe brațul Sulina necesită dragări (curățări) continue pentru întreținerea navigației maritime. Localitățile desfășurate de-a lungul brațului Sulina sunt: Ilganii de Sus, Maliuc, Gorgova, Crisan, Vulturu, Partizani și Sulina. 

OBIECTIVE TURISTICE ÎN ORAȘUL SULINA

Orașul Sulina este un oraș-port din județul Tulcea, situat în partea estică a Deltei Dunării, la care se poate ajunge doar pe calea apei (pe Dunăre sau pe Marea Neagră). Cu o populație restrânsă la mai puțin de 4000 de locuitori, Sulina este una dintre cele mai vechi așezări din țara noastră, cu o vechime de peste 2700 de ani. Orașul este situat la cea mai joasă altitudine din România, la 4 m deasupra nivelului mării, la gura de vărsare a Brațului Sulina în Marea Neagră. 

Conform documentărilor istorice oferite de Muzeul Farului Comisiei Europene a Dunării, Sulina a fost distrusă într-o proporție devastatoare de peste 80%, în timpul bombardamentelor sovietice din al Doilea Război Mondial. 

Unul dintre obiectivele turistice ale orașului Sulina este vechiul cimitir maritim, unic în Europa ca ansamblu de trei cimitire: cimitirul creştin, cimitirul musulman şi cimitirul evreiesc. Acesta este renumit pentru estetica artistică a monumentelor funerare ale unor personalități locale și înalți funcționari ai Comisiei Europene a Dunării. 

Alte obiective turistice ale orașului Sulina sunt: Muzeul Farului Vechi (farul observator, construit între anii 1869-1870, care emite o lumină albă și fixă, pe o rază de 36 km), Palatul Comisiei Europene a Dunării (monument istoric, construit între anii 1860-1868, de către Comisiunea Europeană a Dunării, ca sediu pentru membrii și pentru Secretariatul General al acesteia), cele 7 biserici și Castelul de apă (uzina de apă) construit în 1897, de către Regina Olandei. 

Plaja Sulina este amenajată și modernizată la standarde optime, are cel mai fin nisip și este cea mai lată porțiune de acest fel de pe litoralul Mării Negre.

Contactează-ne

Suntem aici pentru tine

    Oaza ta de relaxare în Delta Dunării

    Hotel New Lebada Resort Delta Dunarii