Muzeul Lotcii Mila 23 și contribuția lui Ivan Patzaichin

CEL MAI BUN CANOTIST ROMÂN

MUZEUL LOTCII MILA 23

Muzeul Lotcii Mila 23 este un obiectiv turistic din satul Mila 23, în Delta Dunării. Acesta expune în aer liber tradiția pescărească și istoria locului – prin bărci de lemn vechi în mărime naturală, imagini fotografice conservate în timp și poveștile de succes a celor peste 20 de campioni mondiali, olimpici și europeni la caiac și canoe, născuți în sat. 

Muzeul Lotcii

Casele tradiționale cu albastru siniliu

Muzeul plutitor – Lotca: tradiție și mitologie în spațiul Deltei Dunării” reprezintă un proiect al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, care promovează lotca tradițională (barca pescărească dunăreană) ca element identitar primordial al Deltei Dunării, în arealul cuprins între satele Mila 23, Crișan și Caraorman. Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 sprijină dezvoltarea comunităților din Deltă, prin promovarea tradițiilor locale și protejarea biodiversității culturale și naturale. 

Muzeul Lotcii Mila 23 este un punct de atracție turistică în Delta Dunării – creat pentru a fi accesibil pentru copii și pentru turiști. Un muzeu în aer liber care își propune să reconecteze oamenii la natură și la tradiția lotcii. Muzeul Lotcii Mila 23 prezintă locul privilegiat al lotcii în istoria satului, prin povești și istorii orale culese de la bătrânii satului și de la campioni mondiali, olimpici și europeni la caiac și canoe. 

În trecut, lotca era unicul mijloc de transport al localnicilor și unicul mijloc de supraviețuire al familiilor de pescari, din satele de pe ”baltă”. În prezent, muzeul Lotcii Mila 23 pune în valoare semnificațiile economice și sociale ale lotcii în viața localnicilor – prin expunerea bărcilor vechi de lemn, cu documentele tehnice de construcție ale acestora și prezentarea uneltelor străvechi de pescuit. 

În muzeul Lotcii Mila 23, semnificațiile simbolice ale lotcii decurg din poveștile campionilor și șansa oferită copiilor din Delta Dunării de a se afirma în sporturile nautice de kaiac-canoe, prin experiența vâslitului. Semnificațiile culturale valorifică lotca ca simbol al patrimoniului din Delta Dunării, care marchează cultura locală a acestor comunități multietnice și care readuce la viață tradițiile lipovenești.

CONTRIBUȚIA LUI IVAN PATZAICHIN

Ivan Patzaichin este cel mai cunoscut canoist român, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară (1968, 1972, 1980 și 1984), triplu laureat cu argint (1972, 1980 și 1984) și recunoscut drept unul dintre cei mai mari campioni ai secolului al XX-lea prin distincția ”Colanul de Argint”. Născut în satul Mila 23, în 26 noiembrie 1949, într-o familie de pescari lipoveni – Ivan Patzaichin părea că va deveni pescar ca tatăl și bunicul său, pe lângă care își petrecea vacanțele. La 16 ani era încadrat ca ajutor de pescar al tatălui său, iar la 17 ani și-a început cariera la Clubul Sportiv Dinamo București. 

Ivan Patzaichin

În cadrul acestui club, Ivan Patzaichin a practicat kaiac-canoe vreme de 18 ani în calitate de sportiv și 25 de ani, în calitate de antrenor. De-a lungul carierei de antrenor, începută în 1985, a cucerit peste 150 de medalii olimpice, mondiale și europene. În anul 2010, Ivan Patzaichin a înființat alături de arhitectul Teodor Frolu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, cu scopul de a valorifica potențialul local al Deltei și al altor zone din patrimoniul hidrografic al României. 

Ivan Patzaichin promovează prin proiectele asociației dezvoltarea comunităților din zona Mila 23, ecoturismul, păstrarea identității culturale și a tradițiilor locale, protecția mediului, sportul, mișcarea în aer liber și inițierea copiilor în canotaj. În misiunea de a proteja și dezvolta zona Deltei Dunării, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 colaborează și lucrează în parteneriat cu instituţii publice autonome, administrații publice locale, organizații neguvernamentale și firme private. 

Începând cu anul 2011, debutul toamnei în Deltă este marcat de Rowmania FEST, Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle de la Tulcea. Evenimentul este organizat anual de către Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, în parteneriat cu Primăria Municipiului Tulcea și Consiliului Județean Tulcea, cu sprijinul generos al partenerilor și sponsorilor Asociației. Festivalul promovează atracțiile naturale, culturale și turistice ale zonei – puse în valoare printr-o paradă de ambarcațiuni pe Dunăre, concursuri de vâslit, ateliere, proiecții de film și concertele Rock’n’Row. 

Contactează-ne

Suntem aici pentru tine

    Oaza ta de relaxare în Delta Dunării

    Hotel New Lebada Resort Delta Dunarii