Mila 23

DESTINAȚIE EMBLEMATICĂ ÎN INIMA DELTEI DUNARII

SATUL MILA 23

Bine-cunoscutul sat pescăresc Mila 23 din Delta Dunării ilustrează cu fidelitate frumusețea și specificul satului lipovenesc, admirat pentru arhitectura tradițională a caselor rușilor lipoveni din Dobrogea. Situat pe Dunărea Veche a brațului Sulina, în comuna Crișan din județul Tulcea, satul Mila 23 se remarcă prin casele zugrăvite în alb, care au ferestrele, ușile, prispele și ornamentele frontoanelor din lemn traforat vopsite cu ”siniliu”, nuanța de albastru ultramarin specifică satelor lipovenești. 

Accesul spre satul Mila 23

Casele tradiționale cu albastru siniliu

Casele tradiționale ale rușilor lipoveni din satul Mila 23 sunt o atracție pentru turiștii români și străini, prin elementele specifice ale stilului arhitectural. Casele vechi au prispe și sunt construite pe lungime, din materiale naturale. Dispuse pe străzi largi, acestea sunt zugrăvite în culori vii de verde și albastru, au acoperișuri de stuf și fațada principală orientată către curte, iar cea secundară către stradă. Ferestrele mici din lemn sunt vopsite cu albastru siniliu, pentru a ține țânțarii la distanță.  

Simbolurile ornamentelor traforate în lemnul frontonului (elementul arhitectural de formă triunghiulară, mărginit de o cornișă, care se găsește deasupra intrării), grinzilor și în stâlpii prispei decorează fațadele caselor cu motive florale, brodate, geometrice și acvatice, care reprezintă pești. Într-o plimbare la pas de nici 20 de minute, poți parcurge satul Mila 23 de la un capăt la celălalt, bucurându-te de străzile vechi, magazinele sătești tradiționale și pensiunile cu ponton pe malul Dunării. 

LOCAȚIA

Accesul în satul Mila 23 se face doar pe calea apei, în inima Deltei, la 53 km de Tulcea (e situat cam la jumătatea distanței între Tulcea și Marea Neagră). Comunitatea satului e restrânsă la circa 450 de locuitori și e formată în majoritate din pescari iscusiți ruși lipoveni. Ocupațiile localnicilor s-au extins în ultimii ani și în zona turismului, datorită interesului crescut al turiștilor pentru peisajele încântătoare și varietatea speciilor de viețuitoare de aici și din alte arii protejate din apropiere. 

In drum spre satul Mila 23
satean la din satul Mila 23 la pescuit

Satul Mila 23 este o destinație unică, care nu trebuie ratată de iubitorii de natură, tradiții, birdwatching (observare a păsărilor), fotografii de natură și experiențe inedite în Delta Dunării. Cea mai mare colonie de pelicani comuni din Europa, cea de la Roșca-Buhaiova, se află la o distanță mică de sat. Traseele interesante pe canalele și lacurile din împrejurimi oferă spectacolul culorilor la fiecare răsărit și apus de soare, cu impresionantele stoluri de de pelicani, cormorani și egrete. 

Sătenii din Mila 23 sunt printre cei mai dibaci pescari din Delta Dunării, satul fiind renumit ca loc de întâlnire al pescarilor care sunt în căutare de partide autentice de pescuit. Localnicii sunt oameni ospitalieri de variate etnii (ruși-lipoveni, ucraineni și turci), pasionați de bărcile pescărești tradiționale. Bucătăria tradițională specifică rușilor lipoveni păstrează din generație în generație vechile rețete pe bază de pește, inventate de pescari. Pontonul principal se află în centrul satului. 

Satul Mila 23 este celebru datorită celui mai mare canoist al tuturor timpurilor – legenda vie Ivan Patzaichin, cvadruplu campion olimpic la caiac-canoe, lipovean născut și crescut în satul Mila 23, printre bărcile pescărești. 

Rate Sat Mila 23

ISTORIC

Localitatea a fost întemeiată la începutul secolului al XIX-lea de către pescarii lipoveni. Ruşii lipoveni din România sunt credincioşi ortodocşi de rit vechi, cunoscuţi în întreaga lume drept staroveri (de vechea credinţă) sau staroobreadti (de rit vechi). Marea Schismă din Biserica Rusă, ce a avut loc în sec. al XVII-lea, a cauzat migrația a sute de mii de ruși staroveri ce nu acceptau reforma. Începând cu sec. al XVIII-lea, staroverii s-au stabilit și pe teritoriile românești, sub numele de lipoveni. 

În prezent, comunitatea rușilor-lipoveni din România numără circa 50.000 de persoane, care locuiesc în special în județul Tulcea. În satul Mila 23, rușii-lipoveni reprezintă două treimi (2/3) din populație (aproximativ 450 de locuitori). Numele actual al satului provine de la marcajul naval al Milei 23, care reprezintă distanța de la Sulina (Mila 0). 

Pelican sat Mila 23

Contactează-ne

Suntem aici pentru tine

    Oaza ta de relaxare în Delta Dunării

    Hotel New Lebada Resort Delta Dunarii