Insula Sacalin la confluența Dunării cu Marea Neagră

CEL MAI NOU PĂMÂNT ROMÂNESC ȘI DIN EUROPA

INSULA SACALIN DIN DELTA DUNĂRII

Insula Sacalin din Delta Dunării e clasificată drept rezervație a Biosferei Delta Dunării încă din anul 1938 și e renumită, alături de plaja de la Sfântu Gheorghe, pentru nisipul cel mai fin de pe coasta Mării Negre din România. Insula Sacalin e cel mai nou pământ românesc, o insulă nouă, formată în anul 1897 în Marea Neagră, la mică distanță de coastă. Insula e așezată în dreptul Brațului Sfântu Gheorghe și se desfășoară ca o limbă de pământ cu lungimea de aproximativ 19 km. 

Insula Sacalin - Cel mai nou pamant din Europa

Insula Sacalin

Cel mai nou pământ din Europa, insula Sacalin este în continuă evoluție. Teritoriul acesteia este bogat în plante halofile, numite și plante de sărătură, adaptate să rețină apa într-un sol sărac, care are săruri minerale în exces. Dintre plantele rare care cresc pe insulă, menționăm varza de mare (specie halofită, care crește pe solurile sărate) și canarul bălții. În unele perioade ale anului, când apele scad, partea nord-estică a insulei se alipește uscatului Deltei, transformând-o în peninsulă. 

BIODIVERSITATEA DIN INSULA SACALIN

Pentru protejarea biodiversității uimitoare a insulei Sacalin, accesul turiștilor este strict interzis. Observarea insulei Sacalin și a faunei bogate se face de pe ape, de la distanță. Entuziasmul și încântarea vizitatorilor turiști rămân neștirbite – la vederea unei varietăți de peste 200 de specii de păsări, mamifere și reptile. În mod excepțional, conform declarațiilor reprezentanților INCDDD Tulcea (Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării) pentru Agerpres, insula Sacalin a redevenit, după mai bine de 30 de ani, habitatul focii de Marea Neagră, la Sfântu Gheorghe. 

biodiversitate insula sacalin

Destinație de top în Delta Dunării

Recomandată ca destinație de top pentru călătoriile de explorare a Deltei Dunării din județul Tulcea, atât de ghizii turistici cât și de localnicii zonei Sfântu Gheorghe, insula Sacalin adăpostește o mare varietate de păsări. Acestea fac parte din ecosistemul Deltei Dunării de pe brațul Sfântul Gheorghe. Insula Sacalin reunește coloniile a 14 specii de păsări, pentru care este loc de cuibărit – cu aproximativ alte 100 de specii de păsări, pentru care este loc de premigrație și migrație.

Insula Sacalin e locul de cuibărit, hrănire și iernare pentru cele mai mari colonii din România de pelicani creți (Pelecanus crispus) și chire de mare (Thalasseus sandvicensis). Pe insulă trăiesc 229 de specii de păsări, iar apele acesteia adăpostesc pești rari, precum sturionii, labanii și chefalii. 

Istoricul Insulei

Prima mențiune a insulei Sacalin e documentată în anul 1771, într-o hartă rusească, pe vremea când avea un singur nucleu. Într-o nouă hartă din anul 1856, insula avea două nuclee submerse (scufundate complet în apă). În 1924, insula Sacalin măsura o lungime de 10 km, iar în 2015 – ajunsese la 19 km (cu mici rupturi), conform măsurătorilor cercetătorilor români. 

delta dunarii insula sacalin

Complexul Sacalin Zătoane

Complexul Sacalin Zătoane este o arie protejată de interes național din anul 2000, parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Zona Sacalin Zătoane se află în sudul comunei Sfântu Gheorghe din județul Tulcea, în zona de sud a Deltei Dunării, aproape de vărsarea brațului Sfântu Gheorghe în Marea Neagră. Rezervația Sacalin Zătoane se desfășoară pe un teritoriu nisipos cu suprafața de 21.410 de hectare, format din grinduri, dune de nisip, mlaștini, lacuri, bălți, gârle și stuf. 

Aria protejată Sacalin Zătoane este adăpost de cuibărit, hrănire și odihnă pentru specii de păsări cuibăritoare (migratoare sau sedentare) și de pasaj (în trecere): lebede (Cygnus cygnus), pelicani comuni (Pelecanus onocrotalus), pelicani creți (Pelecanus crispus), stârci galbeni (Ardeola ralloides), țigănuși (Plegadis falcinellus), stârci roșii (Ardea purpurea) și lopătari (Platalea leucorodia).

Contactează-ne

Suntem aici pentru tine

    Oaza ta de relaxare în Delta Dunării

    Hotel New Lebada Resort Delta Dunarii