Insula K, numită și Insula Musura sau Insula Fericirii

PARADISUL PĂSĂRILOR DIN DELTA DUNĂRII

INSULA K

Insula K, numită și Insula Musura sau Insula Fericirii, este insula păsărilor din Delta Dunării, situată la capătul Brațului Sulina. Formată la începutul secolului XX, Insula K este un teritoriu nou și o atracție turistică recentă. Aceasta este cel mai nou ținut din Rezervația Biosferei Delta Dunării, care s-a creat în Marea Neagră – în golful Musura, prin acumularea aluviunilor aduse de Brațul Chilia și curenții circulari ai Mării Negre. Insula K prezintă un rol major în ecologia păsărilor și o importanță semnificativă pentru cercetătorii ornitologi. Numele a fost inspirat de forma inițială a insulei, similară literei K. 

imagina pasari insula k

Habitatul unic al păsărilor din Delta Dunării

Insula K se desfășoară ca o fâșie de nisip, lungă de 7 km și îngustă de 80 m. Zona insulei K este locul unic de cuibărit pe teritoriul României, pentru două specii de păsări, de interes conservativ major: chira de mare (Thalasseus sandvicensis) şi pescăruşul asiatic (Larus ichthyaetus). Situată la nordul gurii de vărsare a Braţului Sulina, Insula K are o importanţă ornitologică de excepție. Aceasta e cunoscută și sub numele de Insula Fericirii – ca reprezentare a habitatului natural de vis pentru toate coloniile de păsări care trăiesc aici. Admirând acest paradis al păsărilor, îți oferi o experiență vizuală unică.

PARADISUL PĂSĂRILOR

Insula Musura este paradisul păsărilor ca zonă de cuibărire, hrănire și odihnă și pentru alte specii, migratoare și sedentare: 

pelicanul (Pelecanus onocrotalus), stârcul (Ardeidae), pescăruşul cu picioare galbene (Larus michahellis), pescărușul pontic (Larus cachinnans), corcodelul mare (Podiceps cristatus), chira de baltă (Sterna hirundo), piciorongul (Himantopus himantopus), cormoranul (Phalacrocoracidae), ciocîntorsul (Recurvirostra avosetta), lopătarul (Platalea leucorodia), țigănușul (Plegadis falcinellus), scoicarul (Haematopus ostralegus), sitarul de mal (Limosa limosa), prundărașul de sărătură (Charadrius alexandrinus), nagâțul (Vanellus vanellus), chira mică (Sternula albifrons) sau lebăda (Cygnus olor). 

Pelican insula k delta dunarii

VIZITAREA INSULEI K

Peisajul specific Dunării de pe insula K, cu spectacolul păsărilor în habitatul natural, poate fi observat doar de la distanțăde pe apă, cu binoclul, obiectivul aparatului foto sau cu ochiul liber. Debarcarea pe insula K e interzisă, bărcile se ancorează la câțiva zeci de metri de mal, respectiv minim 100 m în perioada de cuibărit – pentru a nu perturba viața păsărilor.

pasari habitat natural delta dunarii insula k

Pe insula K, accesul oamenilor e interzis, pentru a menține condițiile optime de habitat pentru păsările cuibăritoare (migratoare sau sedentare), precum și pentru păsările de pasaj (în trecere prin țara noastră, în timpul migrației). Pe insula nisipoasă, zonele cu verdeață sunt rare, iar în timpul iernii, acestea găzduiesc populații de pescăruși din diferite specii. 

Reprezentanții ARBDD – Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării recomandă protejarea ornitofaunei insulei K, prin păstrarea distanței vizitatorilor la minim 200 de metri de aceasta. Conservarea insulei K, pământul cel mai nou al României – din Delta Dunării, este esențială ca loc de cuibărit, odihnă şi hrănire pentru zeci de specii de păsări. 

Aflată între braţele Musura şi Sulina, insula K s-a format în urmă cu 30 de ani, la o distanță de 8 km de orașul Sulina. În calitate de turist, te poți îmbarca din portul Sulina și trebuie să știi că poți vizita insula doar însoțit de un ghid local. În itinerariul tău turistic în Delta Dunării, nu trebuie să ratezi cele mai noi insule formate – insula K și insula Sacalin. Pe lângă farmecul paradisiac al adăpostirii a mii de păsări, insula K e fascinantă și prin faptul că e în continuă creștere, de la an la an. 

În apropierea insulei K, vei avea surpriza de a vedea și misterioasa epavă Turgut S, o navă georgiană eșuată în 2009, din cauza unei furtuni. Epava măsoară aproximativ 90 m în lungime și oferă un farmec aparte vizitei tale la insula K

Contactează-ne

Suntem aici pentru tine

    Oaza ta de relaxare în Delta Dunării

    Hotel New Lebada Resort Delta Dunarii