Gura de vărsare a Brațului Sfântu Gheorghe în mare
EXPERIENȚĂ UNICĂ ÎN DELTA DUNĂRII
VĂRSAREA BRAȚULUI SFÂNTU GHEOPRGHE ÎN MAREA NEAGRĂ
Brațul Sfântu Gheorghe îți deschide lumea apelor cu o experiență unică în Delta Dunării, în locul unde Dunărea se varsă în Marea Neagră – printr-o priveliște impresionantă, vizibilă cu ochiul liber din localitatea Sfântu Gheorghe. Dintre cele trei brațe ale Dunării (Chilia, Sulina și Sfântu Gheorghe), brațul Sfântu Gheorghe e cel mai vechi și sudic. Acesta înaintează spre sud-est, la o adâncime maximă de 26 m și o lățime ce atinge 550 m. Ca lungime, brațul Sfântu Gheorghe este brațul mijlociu al Dunării (110 km), care transportă 24% din volumul de apă și de aluviuni.

Gura de vărsare a brațului Sfântu Gheorghe în Marea Neagră
Navigația pe braț este de interes local, pe o lungime de doar 70 km navigabili, din cauza cursului sinuos (datorat sinuozităților secționate în ultimul sfert al secolului XX și care reprezintă locuri ale cursului, cu schimbări bruște și neregulate ale direcției). La vărsare – pe malul drept, brațul Sfântu Gheorghe formează două insule: Sacalinul Mic și Sacalinul Mare, sub aspectul unei delte secundare. Spre sud, din braț se desprind două canale (Dranov și Dunavat), care fac legătura cu laguna Razim.
Gura de vărsare a brațului Sfântu Gheorghe în Marea Neagră este una dintre cele mai mari guri de vărsare din Europa. Imaginea vărsării Dunării din Capul Buival (punctul cel mai estic) este uluitoare, sălbatică și lipsită de diguri de protecție. Vărsarea bătrânului fluviu la Sfântu Gheorghe se desfășoară în perimetrul localității cu același nume, care e ultima din șirul localităților de-a lungul brațului Sfântu Gheorghe, respectiv: Nufăru, Mahmudia și Uzlina.
PLAJA DE LA SFÂNTU GHEORGHE
Plaja de la Sfântu Gheorghe este cea mai frumoasă plajă sălbatică din România, cu cel mai fin nisip de pe toată coasta Mării Negre. Nisipul este cochilifer, format din cochilii. Peisajul costier al plajei este completat de prezența obișnuită a cailor, care dau un farmec aparte locului. Plaja infinită de la Sfântu Gheorghe își cucerește vizitatorii cu imaginea și senzațiile unice ale contopirii apelor Dunării cu Marea Neagră. La gura de vărsare, împotrivirea mării creează valuri din mai multe direcții, într-un spectacol vizual de excepție.

Satul Sfântu Gheorghe și rezervația Sacalin-Zatoane
Satul Sfântu Gheorghe se desfășoară pe partea stângă a brațului Sfântu Gheorghe, în vecinătatea gurii de vărsare a Dunării în Marea Neagră. Compoziția peisagistică a bătrânului sat de pescari este tipică pentru Delta Dunării, cu autenticitatea specifică zonei recunoscută pentru producția de stuf, pe locul întâi în țară. În sudul comunei Sfântu Gheorghe, se întind circa 21.000 de hectare de arie protejată a rezervației Sacalin-Zatoane, parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării.
Rezervația Sacalin-Zatoane, în special Lacurile Zatoane – sunt loc de cuibărit, odihnă şi hrănire pentru o serie de specii de păsări cuibăritoare și de pasaj, printre care: stârcii roșii (Ardea purpurea), stârcii galbeni (Ardeola ralloides), lopătarii (Platalea leucorodia), țigănușii (Plegadis falcinellus) și lebedele (Cygnus cygnus).
Cu farmecul plajei sălbatice și atât de multe obiective turistice în zonă, gura de vărsare a brațului Sfântu Gheorghe în Marea Neagră este una dintre destinațiile turistice preferate ale călătorilor prin Delta Dunării, o splendoare unică în România.
Contactează-ne
Suntem aici pentru tine
Citește și Satul Sfântu Gheorghe din Delta Dunării
Oaza ta de relaxare în Delta Dunării
