Epava Turgut S de la Sulina din Delta Dunării

ÎN GOLFUL MUSURA

Epava Turgut S

Epava Turgut S de la Sulina este o atracție turistică de neegalat – în mijlocul apelor, la vărsarea Dunării în Marea Neagră. În explorările tale prin Delta Dunării, în preajma insulei K, Golful Musura îți oferă imaginea cinematografică a epavei Turgut S. Eșuată în 2009, sub pavilion georgian, misterioasa navă ruginită Turgut S staționează la Bara Sulina, pe o limbă de nisip. S-a întâmplat la începutul iernii, în urma unei furtuni puternice, pe când vaporul se îndrepta către portul ucrainean Ilicevsk. Nava Turgut S măsoară 88,7 m lungime, 12,8 m lățime și pescaj de 2,2 m (adâncimea de cufundare în apă). 

Epava Turgut S din Golful Musura, Delta Dunării

Epava Turgut S are o prezență impunătoase, cu arii colorate și ruginite, la o capacitate de 3000 de tone. Ambarcațiunea a eșuat la câteva sute de metri de Farul Nou, la nord de insula K. Misterul cargoului părăsit intensifică frumusețea insulei K sau insulei Fericirii, cum mai este numită. Accesul pe insulă este interzis, pentru protejarea habitatului a mii de păsări.

Apărută după anul 1980, insula K este pământul cel mai nou al României, cu lungimea de 7 km, lățimea de 80 m și ridicat deasupra mării cu o jumătate de metru. Insula K, situată la 8 km de orașul Sulina, spre digul de nord, fascinează și prin faptul că e în continuă creștere, măsurătorile geografilor confirmând că suprafața acesteia se mărește anual cu 50-60 m pătraţi.

Insula K este insula păsărilor din Delta Dunării, un paradis pentru zeci de specii de interes conservativ european și loc unic de cuibărit în România, pentru două specii de păsări: chira de mare (Thalasseus sandvicensis) şi pescăruşul asiatic (Larus ichthyaetus). Alte zeci de specii de păsări își găsesc loc de cuibărit, odihnă şi hrănire pe această insulă, oferind un spectacol vizual de excepție. Pregătiți-vă aparatele de fotografiat sau binoclul pentru a observa minunatele colonii de păsări de: cormorani, pelicani, egrete, stârci cenușii, pescăruși cu picioare galbene, chire de baltă, lopătari, țigănuși sau scoicari.

Epava Turgut S este complet ruginită și scufundată pe jumătate, într-o scenă vizuală perfectă pentru cele mai frumoase fotografii de călătorie. Pentru o notă de autenticitate, traseul cu barca se cere completat de povestirile unui ghid priceput, pentru vizita ta (de la distanță) a insulei K și a epavei Turgut S. 

Contactează-ne

Suntem aici pentru tine

    Oaza ta de relaxare în Delta Dunării

    Hotel New Lebada Resort Delta Dunarii