Caii sălbatici din Pădurea Letea

CEA MAI VECHE REZERVAȚIE NATURALĂ DIN ROMÂNIA

REZERVAȚIE NATURALĂ

Pădurea Letea este un monument al naturii unic în Europa și cea mai veche rezervație naturală strictă din țara noastră, reprezentativă pentru splendoarea și biodiversitatea Deltei Dunării. Desfășurată pe o suprafață de aproximativ 5247 ha, Pădurea Letea este situată pe teritoriul comunei C.A. Rosetti, în județul Tulcea. Începând cu anul 1930, circa jumătate din zonele Pădurii Letea sunt ocrotite ca zone strict protejate, iar din 1938 – 500 de hectare din zona denumită ”Hasmacul Mare” sunt Rezervație naturală. Fabuloasă și luxuriantă, Pădurea Letea este cea mai nordică pădure subtropicală din Europa. 

Caii salbatici din padurea Letea

Pădurea Letea

Pădurea Letea pornește din nordul satului Letea, un sat mic și izolat, care are doar 400 de locuitori și e situat la 23 km nord-vest de orașul Sulina. Peisajele exotice ale pădurii virgine Letea se lasă descoperite la umbra stejarilor masivi și seculari (străvechi de câteva sute de ani), teilor albi, frasinilor de luncă și plopilor albi – desfășurate în porțiuni de pădure numite hasmacuri (depresiuni formate în spațiile dintre dunele de nisip). Printre lianele grecești (Periploca graeca), lungi de peste 25 de metri, Pădurea Letea abundă și în alte plante cățărătoare ca: curpenul de pădure, vița de vie sălbatică și hameiul. 

Pelican Delta Dunarii

Pasionații de fotografie de natură sunt atrași în mod special de Pădurea Letea pentru valoarea ei naturală în conservarea a peste 3500 de specii de plante și animale, unele dintre ele foarte rare. În acest loc magic trăiesc: faimoșii cai sălbatici, vulturul codalb (Haliaeetus albicilla), ale cărui aripi ating o deschide de până la 2,5 metri, vipera de nisip (Vipera ursinii), peste 2000 de specii de insecte și o multitudine de specii de păsări, printre care berzele negre, corbul, buha, ciocănitoarea pestriță, dar și speciile de șoim și stârc, privighetorile, lopătarile, sticleții, țigănușii, eretele de stuf sau uliganul pescar. 

Cea mai bună perioadă pentru a vizita Pădurea Letea este sfârșitul de mai și începutului lunii iunie, pentru a vedea natura în splendoarea ei și puii păsărilor, precum și pentru a te bucura de cele mai potrivite temperaturi, în absența țânțarilor. 

Caii sălbatici din Pădurea Letea

2500 CAI SĂLBATICI

În Pădurea Letea trăiesc circa 2500 de cai sălbatici, care își petrec timpul pe o suprafață protejată de 2800 de hectare. Caii sălbatici din Pădurea Letea nu au acces la zona rezervației naturale, care e ținută la distanță prin garduri de sârmă ghimpată, pentru a o delimita. Motivul derivă din faptul că viața sălbatică a cailor liberi afectează aria protejată din Pădurea Letea, deoarece în lipsă de iarbă sau frunze, aceștia s-au adaptat și se hrănesc cu scoarța copacilor sau cu lăstarii acestora. 

Cal salbatic Padurea Letea

În prezent, caii sălbatici din Pădurea Letea sunt monitorizați de autoritățile sanitar-veterinare locale și naționale, cu sprijinul Asociaţiei pentru protecţia animalelor Vier Pfoten, care le furnizează și furaje, ajutându-i să supraviețuiască.

Cal salbatic Padurea Letea

UNICITATEA CAILOR SĂLBATICI

Turiștii care ajung în Delta Dunării sunt atrași de frumusețea și unicitatea cailor sălbatici din Pădurea Letea, care sunt ultimii cai sălbatici din Europa. Se spune că înainte de 1990 acești cai erau folosiți în producția agricolă, ca după Revoluție să fie lăsați liberi de către localnici, din lipsa resurselor legate de hrană și îngrijire. Astfel, caii sălbatici s-au refugiat în aria strict protejată din Pădurea Letea, fapt considerat primejdios pentru ecosistemul rezervației de către administratorii zonei. 

HERGHELII DE CAI

Iubitorii de cai vor fi bucuroși să vadă caii sălbăticiți din Pădurea Letea în toată splendoarea lor, strălucitori și liberi în propriul habitat – pășunând, galopând sau făcându-și siesta la umbra copacilor. Panorama mirifică a hergheliilor de cai sălbatici este o imagine emblematică pentru Delta Dunării, pe care turiștii pasionați de experiențe inedite în natură nu trebuie să o rateze. 

Cai saltatici Padurea Letea in alergare

Contactează-ne

Suntem aici pentru tine

    Oaza ta de relaxare în Delta Dunării

    Hotel New Lebada Resort Delta Dunarii